Tips

Optrekkend vocht herkennen en bestrijden

optrekkend vocht

Als je ooit een natte plek op het plafond of muren hebt gehad die maar niet weg wil gaan, dan heb je waarschijnlijk last van optrekkend vocht. Dit wordt veroorzaakt door water dat door de grond sijpelt en van onderaf in het gebouw terechtkomt. Het kan ook ‘grondrot’ worden genoemd omdat het de fundering van gebouwen wegrot. Optrekkend vocht komt het meest voor in oude huizen met slechte afvoersystemen en huizen die op kleigrond zijn gebouwd – maar zelfs nieuwere huizen kunnen last hebben van dit probleem als ze niet goed zijn gebouwd of onderhouden.

Wat is opstijgend vocht en hoe ontstaat het

Optrekkend vocht komt meestal voor in oude huizen met bakstenen op kleibasis of bakstenen die door water zijn geƫrodeerd. In dit soort huizen heeft de baksteen de neiging poreus te zijn en water uit de bodem op te nemen. Dit water stijgt dan geleidelijk op door het gebouw en veroorzaakt schade aan plafonds en muren. Het vocht sijpelt door de bakstenen heen en wordt pas zichtbaar als het de vloer of muur heeft bereikt.

Opstijgend vocht komt niet zo vaak voor in huizen die met beton of steen gebouwd zijn, omdat die minder poreus zijn dan bakstenen van klei. 

Tekenen dat u een probleem heeft met opstijgend vocht

Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat u last heeft van optrekkend vocht is het verschijnen van watervlekken op plafonds of muren – dit kan worden veroorzaakt door condensatie of lekkende leidingen. Je kan ook een onaangename muffe geur in huis ruiken, een ander teken dat je mogelijk last hebt van optrekkend vocht. Een spottest met een spons kan ook helpen om vast te stellen of er al dan niet een lek in jouw huis is, waar water vrij doorheen kan stromen. Je kan verf op de muren aanbrengen en op eventuele druppels letten – als die er zijn, weet je waar het vocht vandaan komt.

Hoe verhelpt u een probleem met opstijgend vocht

De beste manier om een probleem met opstijgend vocht op te lossen is het installeren van een drainagesysteem. Dit kan echter duur zijn en veel tijd in beslag nemen. In de tussentijd zal je met het probleem moeten leven, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen:

– Wees waakzaam voor lekken en andere waterbronnen – deze repareren zodra ze verschijnen zal voorkomen dat het water extra schade veroorzaakt

– Houd uw plafond droog met plastic folie of een absorberende mat

– Als het probleem zich alleen in bepaalde kamers lijkt voor te doen, kan het worden veroorzaakt door vocht van sanitair of koken. U moet proberen dit soort activiteiten in die kamers te beperken, zodat het vocht geen problemen veroorzaakt.

Je kan ook een professional als Carebrick inhuren om het probleem voor je op te lossen. Zij weten vaak direct de oorzaak en de gepaste oplossing. Zo kan je snel weer gezond in huis leven en je niet meer druk te hoeven maken over vochtproblemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.