Wonen

Luchtstroom regelen

Ventilatie is de bedoelde invoer van buitenlucht in een ruimte. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt om de kwaliteit van de binnen lucht door het verdunnen en vervangen van verontreinigde lucht. Het kan daarnaast gebruikt worden om binnen temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstromen te beheersen.

De opzettelijke invoer van buitenlucht wordt meestal omschreven als mechanische-, natuurlijke- of hybride of balansventilatie.

Mechanische ventilatie is de opzettelijk door ventilatie aangeleverde buitenlucht die een gebouw binnenstroomt. Dit ventilatiesysteem kan voorzien zijn van aanvoer- en afvoer ventilatoren of een combinatie van beiden. Mechanische ventilatie wordt over het algemeen ondersteund door apparatuur om een ruimte te verkoelen of te verwarmen.

Passieve stroom

Natuurlijke ventilatie is de opzettelijke passieve stroom van buitenlucht die naar binnen stroomt door geplande openingen zoals roosters, deuren en ramen. Dit systeem behoeft geen mechanische systemen om de luchtstroom te regelen. Het vertrouwt geheel op natuurlijke fenomenen zoals bijvoorbeeld wind. De gebruikte openingen in dit systeem zijn aanpasbaar en kunnen automatisch gecontroleerd zijn. Meestal betreft het een combinatie van handmatige en geautomatiseerde controle.

Hybride of balanssystemen maken gebruik van zowel mechanische als natuurlijke systemen. Deze verschillende onderdelen kunnen tegelijkertijd gebruikt worden of afwisselend. Wanneer de natuur niet voldoende luchtstroom aanlevert, dan wordt deze op mechanische wijze opgewekt.

Infiltratie

Ventilatie is iets anders dan doordringing of infiltratie. Hiermee wordt de indirecte luchtstroom bedoeld die door de lekken in het systeem naar binnen komen. Wanneer een gebouw speciale openingen heeft die de luchtstroom doorgang geven, dan wordt het naar binnen lekken via gaten en kieren gezien als onbedoelde ventilatie.

Het ontwerpen van gebouwen die de gezondheid moeten bevorderen vraagt om inzicht in hoe de wisselwerking tussen luchtstroom, verdunning en verontreinigde lucht verloopt. Alhoewel ventilatie een belangrijk onderdeel is om de luchtkwaliteit in een gebouw te verzekeren, is het niet in ieder geval afdoende. Wanneer er sprake is van vervuilde buitenlucht dan dient er gebruik gemaakt te worden van filtratie.

In keuken ventilatiesystemen of in laboratoria is het ontwerp van goede afweer van vervuilde lucht belangrijker dan de hoeveelheid ventilatie in de aanwezige ruimte. Het vermogen van een systeem om vervuiling te verminderen wordt omschreven als ventilatie effectiviteit. Dit is binnen een ventilatiesysteem net zo belangrijk als de snelheid van een luchtstroom. Wanneer de verplaatste lucht namelijk niet wordt schoongemaakt, dan pompt het systeem dus vervuilde lucht rond.

Verscheidene factoren die te maken hebben met het ontwerp en de uitvoering van ventilatiesystemen worden gereguleerd middels verschillende codes en standaarden. Zo zijn er internationale standaarden voor het verkrijgen van gezonde binnen lucht, terwijl andere standaarden zich weer meer richten op energiebesparende apparatuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *