Wonen

Hypotheek specialiteit LexWonen

Specialiteiten Lexwonen

Elke bank of advieskantoor heeft zijn specialiteiten. Slechte advieskantoren bestaan niet in Nederland. 

Lexwonen kan zich onderscheiden door specifieke hypotheken te regelen. LexWonen regelt financieringen die niemand afsluit i.v.m. kennis van woningwaarde of erfrecht. De volgende werkzaamheden zijn specialiteiten:

  • Hypotheek met 4 personen
  • Huis kopen samen met ouders
  • Ouderlijk huis kopen
  • Hypotheek met broer of zus
  • Vrienden hypotheek met 4 vrienden
  • Overbieden op een huis en de tactiek

Je mag jezelf specialist noemen als je regelmatig specifieke hypotheken met succes regelt. Lex van de Straat van Lexwonen regelt dagelijks hypotheken met meerdere personen. Ook lukt het ons om in deze tijd huizen te kopen door te overbieden.

Hoe werkt een huis kopen met 4 personen?

Voordat je met 4 personen op zoek kan gaan naar een woning moet Lexwonen jouw maximale hypotheek berekenen. Er is geen programma in de hele wereld waar je een hypotheek voor 4 personen op kan berekenen.

Huis kopen met 3 of 4 personen betekent ook dat je vooraf jezelf moet laten inlichten door de notaris en Lexwonen.

Voorwaarden hypotheek met 4 aanvragers

Belangrijke voorwaarden als je met 4 personen een huis koopt is het verplicht ingeschreven staan op dat adres. Allen ook verplicht samenwonen. Niemand mag zo maar het huis verlaten en bijvoorbeeld gaan huren. Wil iemand de woning uit dat moet dat eerst berekend worden of de hypotheek op de overige personen past.

Koop je een huis met meerdere personen maak vooraf goede afspraken. Spreek af hoe lang de intentie is om samen eigenaar te zijn van een woning. Verplichten kan je niemand, je moet elkaar goed kennen.

Koop je met 4 personen en er wordt eigen geld ingebracht? Laat de notaris dit omschrijven. Stel dat 1 persoon € 100.000,- inbrengt en het huis wordt in de toekomst verkocht? Is er € 500.000,- aan overwaarde dan krijgt de schenker eerst zijn € 100.000,- terug en de rest wordt verdeeld onder alle eigenaren.

Hypotheek met ouders

Specialiteiten Lexwonen

Huis kopen met ouders

Samen met ouders een huis kopen, met z’n allen in 1 hypotheek. Het is de oplossing om toch een huis te kopen. Vanaf 2021 doet Lexwonen dit dagelijks. Kijk ook naar de homepage Lexwonen, daar staan alle specifieke hypotheken omschreven.

Een voorbeeld van specifieke hypotheek samen met ouders. Deze specialiteiten financiering dienen wij breed uit te leggen. Vaak kopen ouders met kinderen een woning. Kind is vaak getrouwd en dus wordt er met 4 personen gekocht en zijn er op dit moment 2 woningen in eigendom.

Op maximaal 1 woning krijg je een overbruggingshypotheek. Moeten er 2 woningen verkocht worden dan zal je er eerst 1 moeten verkopen voordat je een ander huis kan kopen met ouders. Het risico is natuurlijk dat als de hypotheek niet door gaat dat jij je huis kwijt bent. Je krijgt van de bank pas een finaal akkoord als alle stukken gecontroleerd zijn.

BKR Check

Lexwonen doet altijd eerst een BKR check. Ga naar BKR.nl en vraag jouw gegevens op. Staat daar een negatieve BKR op uit het verleden? Of staan er teveel financiële verplichtingen op? Wij checken dit bij elke hypotheek. Hypotheek afsluiten is geen kunst, secuur te werk gaan is des te belangrijker als je samen met ouders een huis koopt

Huis kopen met broer of zus-samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting

Ga je een huis kopen met je broer of zus dan is dat helemaal geweldig. Samen kan je veel meer lenen en hebben jullie samen veel meer spaargeld. Overbieden op een huis gaat makkelijker als samen met een broer of zus een hypotheek neemt.

Ook hier geld dat als je samen een huis koopt dat je ook samen onder één dak moet wonen. Beiden ook inschrijven op hetzelfde adres. Een samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting is belangrijk om door de notaris te laten regelen. Je verhoogt hiermee de vrijstelling van de erfbelasting tot ongeveer € 675.000,-.

Ook kopen met broer of zus betekend dat je duidelijke afspraken moet maken. Wat doen we als er een verkering krijgt? Zo maar het huis verlaten mag niet en kan niet.

Heeft op dit moment een van de twee al een eigen huis dan kan je daar een overbruggingshypotheek op krijgen. Let op, hebben beiden op dit moment een eigen huis? Je krijgt slechts op één woning een overbruggingshypotheek.

Overbieden specialiteit van Lexwonen

Hoger bieden op een huis is tevens één van onze 4 specialiteiten. Eigenlijk zijn onze onderhandelingen logisch. Gemiddelde klant brengt een hoger bod uit en verteld er bij: Onder voorbehoud van financiering. Dit is geen bod uitbrengen. Verkopend makelaar weet eigenlijk helemaal niets.

Als je een bod uitbrengt welke hoger is dan de vraagprijs dan moet je ook het bedrag vermelden van het financieringsvoorbehoud. Oftewel, voor welk bedrag vraag jij de hypotheek aan. Hoe lager het bedrag van de financiering des te meer kans om eigenaar te worden. Aan wie zou jij het liefste je huis verkopen? Aan iemand die de gehele woning voor 100% moet financieren? Of verkoop je liever aan iemand die veel minder hoeft te financieren?

Kopers met overwaarde of eigen geld zijn dus in het voordeel. Heb jij overwaarde of eigen geld? Overbieden huis is een combinatie van hoger bieden en lager voorbehoud van financiering.

Wat wil de verkoper?

Het gebeurd bijna nooit dat een koper de makelaar belt met de vraag of de verkoper nog specifieke wensen heeft. Het vragen naar het juiste bod kan je vergeten maar vragen over haast of geen haast etc. kan geen kwaad. Belangstelling en het verstrekken van een biedcertificaat kan geen kwaad. Je laat zien dat professionals naar de woning hebben gekeken en je laat zien dat je door het overbieden de woning kan kopen.

Makelaars hebben een hekel aan een dom bod zonder enige motivering. Sterker nog, Lexwonen heeft meegemaakt dat een woning ons werd toegekend terwijl wij € 45.000,- minder boden. Taxatie het biedcertificaat en het verschaffen van belangrijke info over de financiering gaf de verkoper veel zekerheid.

Verkoper wil hoger bod en zekerheid

De verkoper wil 2 zaken helder voor ogen hebben:

  1. Een hoger bod dan de vraagprijs
  2. Zekerheid op verkoop van het huis

Lexwonen kan deze zekerheid geven door onze specialiteiten als:

  • Erkend aankoopmakelaar
  • Hypotheekadviseur

Overbieden op een huis is meer dan een bod uitbrengen.

Hypotheek met vrienden

Huis kopen met vrienden is ideaal als je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt. Vriendengroepen melden zich hier massaal omdat ze een huis willen kopen en voor de investering later.

Kocht je in 2017 een huis in Tiel voor € 176.000,-? In november 2021 was de marktwaarde € 365.000,-. Wij hebben het dan ook nog eens over de vraagprijs. De drie vrienden hebben het huis verkocht voor € 415.000,- kosten koper.

Een overwaarde van € 239.000,- die de vrienden konden verdelen. Twee hebben nu een nieuwe woning en de derde is bij vriendin ingetrokken. Een vriendenhypotheek wordt meestal gedaan voor de investering en gezelligheid.

Ouderlijk huis kopen

Huis kopen van ouders vergt een aparte aanpak.  Kinderen kopen ouderlijk huis omdat ze anders nooit kunnen kopen. Ouders verkopen het ouderlijk huis goedkoper zodat eigen kind kan kopen. Hier ligt geen andere koper op de loer maar een vragende bank en de fiscus. Hoe kan je veilig het huis kopen van je ouders? 

Door de enorme overwaarde die huidige ouders meestal hebben kunnen ze makkelijk een andere woning kopen en het ouderlijk huis goedkoper verkopen aan eigen kind.

Hoeveel goedkoper ouderlijk huis aankopen

Wordt het ouderlijk huis gekocht onder de WOZ-waarde dan dient er schenkbelasting betaald te worden door de koper. Je kan daar onderuit komen als je niet ouder bent dan 35 jaar. Ouders mogen kinderen maximaal € 105.000,- schenken t.b.v. een eigen woning.

Voorbeeld ouderlijk huis kopen en schenken

Dochter kan € 250.000,- aan hypotheek krijgen. Ouderlijk huis heeft een WOZ waarde van € 400.000,-. Deze waarde is geen marktwaarde, die ligt vaak veel hoger. Als ouders het huis verkopen voor € 250.000,-  hoe zit het dan met de schenkbelasting?

WOZ-waarde bedraagt € 400.000,-. Vrijstelling i.v.m. eenmalige schenking bedraagt € 105.000,-. Het verschil is € 295.000,-. Omdat het huis € 45.000 goedkoper is verkocht dan de WOZ-waarde dient hier 10% schenkbelasting over betaald te worden. Er dient aangifte gedaan te worden in het jaar volgend op de schenking, doch uiterlijk op 1 maart.

Ouderlijk huis kopen en de koopakte

Let op de koopakte. De koopakte moet er als volgt uit komen te zien.

Koper koopt van verkoper voor € 400.000,-. Een gedeelte van de koopsom zal voldaan worden middels een schenking van verkoper aan koper ter grootte  van € 150.000,-, welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend bij de juridische levering.

Op deze wijze zal de koopakte ingevuld moeten worden. Lexwonen helpt u met de koopakte, notaris en taxatie. 

Lexwonen, kopen en bieden met meerdere personen

Door ervaringen met huis kopen met meerderen alsmede door kennis van marktwaarde en hypotheken kan je Lexwonen als specialist zien in het afsluiten van deze hypotheken.

Natuurlijk zijn er hypotheken die wij niet doen. Ben je meerdere keren gescheiden en je huidige partner ook? Meerdere hypotheekverledens lopen door elkaar. Omdat wij deze hypotheken zelden doen verwijs ik jullie naar collega’s die hier beter in zijn. Zoek jij een hypotheekspecialist in een bepaalde regio? Bel gerust Lexwonen op: 06-83944458. Of mailen naar info@lexwonen.nl .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.