Wonen

Het belang van ventileren

Sinds een paar weken/enkele maanden staat het ventileren van je huis of werkruimte ook op het lijstje met basisregels in de strijd tegen corona. Maar waarom eigenlijk? Het goed ventileren van de leef- en werkomgeving is belangrijk voor onze gezondheid. Door te ventileren heeft schimmel weinig kans om te groeien, we ademen schonere lucht in, en er treedt minder warmteverlies, tocht en kou op. Er zijn verschillende manieren om te ventileren, die we hieronder bespreken.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijk ventileren vindt plaatst door middel van ventilatieroosters, -kleppen en naden en kiertjes. Om op natuurlijke wijze goed te kunnen ventileren is het verstandig om de ventilatieroosters altijd open te hebben staan. Klepraampjes het liefst op een kiertje zetten zodra je thuis komt. Daarnaast is het noodzaak om de roosters minimaal 1x per jaar goed schoon te maken met een stofzuiger of borstel. Binnendeuren mogen niet te dicht op de grond zitten, dan kan de lucht niet goed doorstromen. Maak deze deuren iets korter als ze te lang zijn of zet er een rooster in. Zorg als laatste voor extra ventilatie, zoals een buisventilator, in de badkamer en keuken.

Mechanische ventilatie

Wist je dat slechts 3 op de 10 huizen mechanische ventilatie heeft? Zonde, want mechanische ventilatie is een waardevolle aanvulling om zoveel mogelijke schone lucht in huis te halen. Mechanische ventilatie, zoals bijvoorbeeld een buisventilator 150mm zorgt ervoor dat vuile lucht constant wordt afgevoerd, terwijl ventilatieroosters en klepraampjes ervoor zorgen dat schone, frisse lucht het huis in kan. Let er op dat je de mechanische ventilatie nooit uitzet. Dit mag alleen bij een ramp, waarbij de overheid oproept om ramen en deuren te sluiten, of bij onderhoud. Onderhoud ziet er als volgt uit:

  • Minimaal 1 keer per jaar de roosters en ventielen schoonmaken;
  • Elke 2 jaar de motor van onderhoud voorzien;
  • Elke 8 jaar de afvoerkanalen laten reinigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *