Wonen

Een ongeziene gast in bed

De bedwants is een insect dat meestal als een ongedierte wordt gezien. Het kan mensen namelijk jeuk en stress opleveren als ze erachter komen dat het dier in hun bed zit. Het is daarom belangrijk om het ongedierte te laten verwijderen. Dit kan door Stefan Steenhuis uit Kampen.

Het insect wordt 5 tot 6 millimeter lang. Het heeft een roodbruin tot bruine kleur. Het lichaam van de bedwants is breed en sterk afgeplat. De bedwants stamt af van een insect met vleugels, het dier heeft zelf geen echte vleugels meer. 

Het dier leeft van bloed van de mens en andere dieren. Het dier dankt zijn naam aan de plek in huis waar de meeste bedwantsen zich bevinden; in bed. Het insect prik door de huid met zijn steeksnuit, deze snuit bestaat uit twee buisjes. Een buis is voor het zuigen van bloed en de andere buis injecteert verdovende en antistollende stoffen. Zo voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, hierdoor kan de bedwants langer bloedzuigen.   

Een volwassen bedwants kan maanden zonder voedsel leven. Door het afgeplatte lichaam kan hij de smalste spleten betreden, het dier wordt aangetrokken door uitgeademde CO2 en lichaamswarmte. De bedwants kan in principe ieder lichaamsdeel prikken, maar de benen lijken de favoriet. 

Bedwantsen bijten mensen, deze beten kunnen ervoor zorgen dat je rode bultjes op je huid krijgt. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. De bultjes verdwijnen na een paar weken. Je wordt gebeten op de plek waar je lichaam het matras aanraakt. Vaak zie je bij een beet van een bedwants drie bultjes op een rij. De bedwants kan geen ziektes overdragen aan de mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *