Wonen

De 3 bekendste hypotheekvormen

Execution only hypotheek

Als je een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, afsluit, moet je ook een hypotheekvorm kiezen. Het is belangrijk om rekening te houden met verscheidene factoren, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Ook is het verstandig alleen een lening af te sluiten bij een hypotheekverstrekker die jij vertrouwt. Vaak kun je terecht bij een bank. Één van de hypotheekverstrekkers is de Execution only hypotheek. Je moet je realiseren dat geld lenen geld kost, dus leen alleen geld als je er zeker van bent dat je de hypotheek ook daadwerkelijk kunt terugbetalen. In dit blogartikel kom je meer te weten over de 3 beroemdste hypotheekvormen, ofwel, de manier waarop jij de lening kan terugbetalen.

Execution only hypotheek

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Wanneer jij graag gebruikt wilt maken van de hypotheekrenteaftrek kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Sinds 2013 moet je bij nieuwe hypotheken gelijk beginnen met aflossen. Doe je dit niet, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Het is ook mogelijk om de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek met elkaar te combineren.

  • Annuïteitenhypotheek

Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek een vast bruto bedrag per maand. Dit bruto bedrag bestaat gedeeltelijk uit rente en het andere deel is aflossing. Het brutobedrag blijft constant, maar het nettobedrag loopt steeds op. Er staat namelijk elke keer minder hypotheekbedrag open, dus krijg je steeds minder hypotheekrente terug. Als de looptijd is afgelopen, heb je de hypotheek helemaal afgelost.

  • Lineaire hypotheek

Als je kiest voor een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Bij de lineaire hypotheek daalt het bruto bedrag tijdens de looptijd. Dit komt omdat er steeds minder hypotheek open staat, waardoor je steeds minder rente hoeft te betalen. Als de looptijd is afgelopen, heb je de hypotheek helemaal afgelost.

  • Aflossingsvrije hypotheek

Als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, betaal je geen hypotheek terug. Je betaalt slechts de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Je kunt vrijwillig aflossen, waardoor je minder rente hoeft te betalen. Wanneer je dit niet doet, blijft je hypotheekschuld hetzelfde. Als het huis verkocht word, wordt de opbrengst van het huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.
Dit zijn de 3 bekendste hypotheekvormen. Zo’n hypotheek is onder meer af te sluiten bij  de Execution only hypotheek, maar je kunt ook bij jou in de buurt rondkijken of er een hypotheekverstrekker is. Hopelijk kun je nu een inschatting maken welke hypotheekvorm bij jou past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *