Wonen

Bespaar energie met goede ventilatie

Bespaar energie met goede ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat in gebouwen, ontkomen we er meestal niet aan om te ventileren. Wanneer het openzetten van ramen niet (meer) voldoende of niet mogelijk is, zal er mechanische ventilatie aan te pas moeten komen. Op sommige plekken in huis, zoals de keuken, het toilet en de badkamer, is dit al helemaal niet te vermijden. Als energiebewuste consument of professional wilt u uiteraard zo zuinig mogelijk ventileren. Deze tips van ventilatie-expert Spirototaal zijn erop gericht, het energiegebruik bij mechanisch ventileren zoveel mogelijk te beperken.

Vocht en de nalooptimer

Deze tip is vooral van toepassing op de badkamer. De ventilatie in badkamers bestaat vaak uit een ventilatiekanaal met buisventilator, die voorzien is van een nalooptimer. Deze zorgt ervoor dat de ventilator nog een tijdje doordraait, zodat het vocht na het douchen aan de ruimte wordt onttrokken. De nalooptijd is bij de meeste ventilatoren in te stellen. Nu zou het voor de hand liggen om een zo kort mogelijke nalooptijd te adviseren, of deze helemaal uit te schakelen. Op deze manier zal de ruimte echter vochtig blijven, met alle gevolgen van dien. Zaak is, om voor uw ruimte specifiek de beste nalooptijd uit te zoeken. Dit vergt wat tests met een vochtmeter, maar wanneer u de ideale nalooptijd heeft gevonden, heeft u ook de hoogste energie-efficiëntie bereikt.

Slim ventileren

Over sensoren gesproken: we kennen inmiddels allen wel de uitspraak ‘meten is weten’. Deze is inmiddels zo cliché, dat het wel een waarheid als een koe moet zijn. Meet in elke ruimte op verschillende momenten de luchtkwaliteit. Het zuurstof- en CO2-gehalte zijn hierbij belangrijk, maar ook de temperatuur en het vochtpercentage. Blijven deze binnen acceptabele grenzen, dan hoeft u deze ruimte niet te ventileren. Het kan ook zijn, dat bepaalde ruimtes alleen in de zomer of winter mechanisch geventileerd hoeven te worden. Haal uw meetapparatuur dan ook elk seizoen een keer tevoorschijn.

Energie-efficiënte apparatuur kopen

Bij de aankoop is geld besparen gemakkelijk. Kijkt u alleen naar de aanschafprijs, dan is de goedkoopste ventilator de beste. Wanneer u niet alleen naar de euro’s kijkt, maar ook (of juist) naar het energieverbruik, verdiep u dan goed in de verkrijgbare producten en roep zonodig de hulp in van een expert. Zo maakt Spirototaal u bijvoorbeeld graag wegwijs binnen haar assortiment buisventilatoren, om de meest energie-efficiënte afzuiging te bereiken voor uw situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *